Nazwa beneficjenta |
Actinata |
Tytuł operacji |
Przerób mleka wg nowej metody organizacji współpracy z rolnikami. Wprowadzenie do obrotu nowych produktów z mleka oraz produktów na bazie serwatki |
Kategorie podmiotów wchodzących w skład grupy operacyjnej |
Produkcja zwierzęca; Przetwórstwo rolno-spożywcze |
Kraj |
Polska |
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich |
2014PL06RDNP001 Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020 |
Region/Województwo |
PL219 Nowotarski |
Czas realizacji projektu |
01-04-2023 do 01-10-2024 |
Cele i główne zadania do zrealizowania oraz oczekiwane rezultaty |
Projekt zakłada wprowadzenie nowej metody organizacji produkcji przetwarzania i magazynowania produktów z mleka pochodzącego z lokalnych gospodarstw oraz znaczne udoskonalenie technologii procesu przetwarzania i wprowadzania do obrotu serwatki i nowych produktów pochodnych na bazie serwatki pozyskanej z lokalnej produkcji serów. |
Działania podejmowane w ramach operacji |
Wprowadzenie nowej metody organizacji produkcji przetwarzania i magazynowania produktów z mleka, pochodzącego z lokalnych gospodarstw, znaczne udoskonalenie technologii procesu przetwarzania i wprowadzania do obrotu serwatki oraz nowych produktów pochodnych. Zorganizowanie odbioru mleka w ciągu dwóch godzin po udoju.
|
Kontekst operacji |
Projekt zakłada efektywne wykorzystanie surowca jakim jest mleko poprzez skrócenie czasu odbioru mleka do dwóch godzin, dzięki czemu nie wymaga schładzania i magazynowania u rolnika i nie jest mieszane z mlekiem z innych udojów, co zmniejsza zużycie energii w gospodarstwie. Zmiana dotyczy również powstawania masy serowej. Rolnik nie będzie produkował masy serowej w nieodpowiednich warunkach, ale zlecał jej wytworzenie Grupie Operacyjnej w sterylnych warunkach pod stałą kontrolą technologiczną.
|
Problemy, które zostaną rozwiązane w ramach operacji |
Grupa Operacyjna ACTINATA umożliwi rolnikom odbiór sparametryzowanej masy serowej wytworzonej z mleka odbieranego od rolników do własnej produkcji serów. Rezultatem realizacji operacji projektu będzie skup i zagospodarowanie serwatki, która na Podhalu traktowana jest jako produkt mało wartościowy, a nawet jako odpad produkcyjny. Wdrożenie nowej innowacyjnej metody przerobu mleka pozwoli na pełne zagospodarowanie do celów żywieniowych serwatki pochodzącej z lokalnej produkcji serów i pełne zagospodarowanie serwatki. |
Główne korzyści, jakie będą wynikać z zastosowania poszczególnych lub wszystkich przewidywanych rezultatów operacji dla ich adresata |
Projekt zapewni stabilne i zrównoważone dostawy mleka poprzez odejście od dotychczasowej sezonowości. Mleko odbierane będzie do dwóch godzin po udoju, nie jak w komercyjnych mleczarniach do 2-3 dni. Grupa Operacyjna (GO) zapewnia zagospodarowanie i zarządzanie mlekiem, aby pogodzić stałą ilościowo i ciągłą produkcję mleka z nierównym popytem na produkowane góralskie sery, zwłaszcza poza sezonem turystycznym. Grupa operacyjna w ramach udoskonalonej metody, dotychczasowej formy współpracy rolnika z klasyczną przemysłową mleczarnią, wprowadza dla rolników dodatkowe korzyści i możliwości współpracy do wyboru. Rolnik może np. poza sezonem turystycznym i w sytuacji braku zbytu na swoje regionalne sery lub gdy nie ma możliwości samodzielnie zająć się jego przetwórstwem, sprzedać w całości mleko ze swojego gospodarstwa GO.
|
Streszczenie praktyki na temat końcowych lub oczekiwanych wyników |
Grupa Operacyjna ACTINATA opracowała, a także udoskonaliła metodę i technologię przerobu mleka oraz pełnego zagospodarowania serwatki. Wdrożenie nowej innowacyjnej metody przerobu mleka pozwoli na otrzymanie innowacyjnych wyrobów oraz pełne zagospodarowanie do celów żywieniowych serwatki pochodzącej z lokalnej produkcji serów. Innowacyjne wyroby to: ser podpuszczkowy miękki typu "light" otrzymany ze świeżego, pozyskanego w górskich warunkach mleka z dodatkiem funkcjonalnych produktów pszczelich; prozdrowotny deser na bazie pełnowartościowego białka serwatkowego o właściwościach bioaktywnych z dodatkiem owoców o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej; musujący napój orzeźwiająco-regenerujący na bazie mleka fermentowanego z kulturami probiotycznymi, wzbogacony w funkcjonalne dodatki roślinne. |
Adres strony internetowej dotyczącej operacji oraz link www do materiałów audiowizualnych związanych z operacją |
actinata-prg.pl |
Słowa kluczowe |
System produkcji rolniczej |