W wyniku przeprowadzonej operacji zrealizowano zakładany cel polegający na wprowadzeniu nowej metody organizacji produkcji opierającej się na wprowadzeniu systemu selekcji, odbioru i transportu do zakładu mleka surowego w czasie nie przekraczającym 2 godzin od doju, a także świeżej serwatki pochodzącej z lokalnej produkcji serów oraz surowców dodatkowych.
Działania te poprzedzono szczegółową oceną bazy surowcowej i analizą parametrów jakościowych powyższych surowców. Wdrożony system pozyskiwania wyselekcjonowanych pod względem jakościowym surowców umożliwił opracowanie innowacyjnej metody przetwarzania serwatki polegającej na pełnym wykorzystaniu żywieniowym jej składników, a także wdrożenie innowacyjnych, funkcjonalnych produktów mleczarskich.
Opracowano i zoptymalizowano parametry procesów technologicznych oraz wdrożono system kontroli międzyoperacyjnej, umożliwiający maksymalizację wydajności przy jednoczesnym zagwarantowaniu najwyższej jakości produktów gotowych. Cel ten osiągnięto poprzez produkcję próbnych partii wyrobów, które następnie poddawano kompleksowej analizie laboratoryjnej.
Ostatecznym rezultatem operacji było wdrożenie innowacyjnych wyrobów w oparciu o opracowane receptury, technologię ich wytwarzania, magazynowania i dystrybucji.
Na podstawie wyników analizy cech sensorycznych, mikrobiologicznych, fizyko-chemicznych oraz oceny wartości odżywczej, w tym prozdrowotnej, potwierdzono wysoką jakość innowacyjnych produktów, natomiast ich trwałość określono na podstawie badań przechowalniczych.
